Paviljoen Kaap West
De gemeente Amsterdam zet hoog in om van het gebied rond het Osdorpplein een nieuw stadshart voor het stadsdeel Nieuw-West te maken en het restaurant Kaap West is daar een van de eerste tastbare resultaten van. De verbetering van de zuidwestoever van de Sloterplas speelt een grote rol in de plannen van de gemeente en het lag daarom voor de hand om ook de bestaande landtong naast de Osdorpergracht, daarbij te betrekken. Over deze gracht is dan ook een nieuwe voetgangersbrug gelegd die de verbinding met de Torenwijk en de noordwestelijke oevers van de plas versterkt.
Op de landtong zijn twee horecagelegenheden gerealiseerd. Door de strategische plaatsing van de twee paviljoens die wat vormgeving betreft aan elkaar verwant zijn, is er in het centrum van het gebied een meer beschutte verblijfsruimte ontstaan en is de rand van het gebied nog sterker op de Sloterplas georiënteerd dan al het geval was. Daar komt vervolgens het verschil in karakter tussen de paviljoens uit voort: één is gericht op het 'binnengebied' en de ander, Kaap West, is vooral op het water georiënteerd. Dit paviljoen vormt bovendien het decor van twee nieuwe, heel verschillende routes die uiteindelijk bij de nieuwe brug samenkomen.
Kaap West is gebouwd op het glooiende deel van de landtong. De golvende lijnen in de directe omgeving zijn terug te vinden in de plattegrond en de gevels van het paviljoen. In zijn vorm voegt het gebouw zich naar de omgeving en dat geldt ook voor het materiaalgebruik. De dichte delen van de gevels, de dakopbouw en de kozijnen van de glazen puien zijn alle in hout uitgevoerd. De puien hebben een sterk verticale indeling waardoor de vele naturel houten stijlen resoneren met de boomstammen die het paviljoen omringen.
De layout kenmerkt zich door een rationele opzet die zowel in de buitenruimte als in het interieur helderheid brengt. Buiten, aan de stadszijde, wordt een royaal entreegebied gevormd tussen twee dichte houten gevels die naar binnen buigen. Achter de gesloten wanden bevinden zich aan weerszijden van de entree de keuken en de sanitaire ruimtes. Deze delen vormen in het interieur de rug van de hoofdruimte die zich over de volledige breedte van het paviljoen uitstrekt en overal een genereus uitzicht over het water van de Sloterplas biedt. Deze ruimte gaat vrijwel naadloos over in het terras dat op zich weer een overgang vormt tussen het paviljoen en de door de nieuwe wandelroute ontsloten oever.
Oplevering | 2020 |
Opdrachtgever | Van Amerongen Ruimtelijke Ontwikkeling B.V. |
Bouwkunding aannemer | J.C. Nieuwenhuizen B.V. |
Fotograaf | Daria Scagliola, ScagliolaBrakkee |